In conformitate cu Normele Metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii Locuintei 114/1996, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 400/2 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare cuprinse in Normele Metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.386/27 noiembrie 2003 ; cu prevederile din Hotararea guvernului nr. 933-2004 privind contorizarea consumatorilor racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie si Ordinul Presedintelui ANRSC nr.233/21.09.2004 pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie , va prezentam urmatoarea:
METODOLOGIE DE REPARTIZARE A CONSUMURILOR INDIVIDUALE DE ENERGIE TERMICA IN IMOBILE DE TIP CONDOMINIU
Principiul de baza al repartizarii costurilor cu căldura aferente unui consumator este principiul proportionalitatii.
Repartizarea cantitatii de energie termica masurata de contorul de bransament pentru apartamentele dotate cu repartitoare de costuri se face proportional cu unitatile de consum determinate prin programul de calcul specializat al firmei, în funcţie de unităţile afişate pe ecranul repartitoarelor de costuri si consemnate în fisa de citire, confirmate de proprietar.
1. Costuri fixe (C indiv. pc inc.)
Costurile fixe, in mod normal, variaza intre un procent de 15% până la 30% din cheltuielile totale de încălzire, cuprind cheltuielile legate de consumul comun de căldură aferent părţilor comune ale imobilului /scării de bloc ( casa scarii, uscatorie, spalatorii, casa liftului, etc.), cheltuielile consumului de căldură neinfluenţat direct de consumatori ( cedările de căldură ale coloanelor, pierderile de căldură din subsoluri, transferurile de căldură între apartamentele).
1.1. se stabileste suprafata echivalent termic, aferenta partilor aflate in proprietatea comuna (SETpc) a imobilului de tip condominiu, impartita dupa cum urmeaza:
SETpc=SETpc sc + ΣSETpc indiv.
unde:
- SETpc sc reprezinta suprafata echivalenta termic, a instalatiilor de incalzire din spatiile comune ale imobilului (casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, holuri….)
- SETpc indiv. reprezinta suprafata echivalenta termic a instalatiilor de incalzire din interiorul apartamentului, aflate in proprietate comuna - coloane de incalzire;
Costurile fixe se repartizează conform cotei părţi de suprafaţă locuibilă
1.2. se stabileste suprafata echivalenta termic totala (SETt) a imobilului impartita dupa cum urmeaza:
SETt = SETagenti + SETpc+SETap ,
unde:
- SET agenti reprezintã suprafata echivalentã termic, aferentã agentilor economici, respectiv suma tuturor suprafetelor echivalente termic ale instalatiilor de încãlzire aflate în proprietatea individualã a fiecãrui agent economic (SETindiv. agent);
- SET pc reprezinta suprafata echivalentã termic a instalatiilor de încãlzire aferente pãrtilor aflate în proprietate comunã, respectiv suma dintre suprafata echivalentã termic a instalatiilor de încãlzire din spatiile comune si suprafata echivalentã termic a instalatiilor de încãlzire din locuintele si spatiile cu altã destinatie decât cea de locuintã, aflate în proprietate comunã;
- SET ap reprezinta suprafata echivalenta termic a instalatiilor de incalzire aferente tuturor spatiilor cu destinatia locuinta, respectiv suma tuturor suprafetelor echivalente termic ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietatea individuala a fiecarui apartament;
1.3. urmatorul pas este stabilirea (Dpc), unde "D" reprezinta procentul partilor comune si se afla folosind urmatoarea formula:
Dpc=(SETpc/SETt)*100
Energia termica aferenta partilor comune pentru un apartament se calculeaza folosind urmatoarea formula:
Qindiv pc inc=Dpc*Qt*Kindiv ap,
unde:
- Kindiv ap reprezinta cota - parte din proprietatea comuna
In cazul in care suma cotelor indivize pe care le primim de la Asociatia de Proprietari nu este 100% firma SC RONI TERMIC Services srl, calculeaza cota indiviza folosind urmatoarea formula:
Kindiv ap = Sap/St
unde:
- Sap reprezinta suprafata utila a apartamentului, asa cum este ea inscrisa in actul de proprietate sau in contractul de vanzare-cumparare;
- St reprezinta suprafata totala a apartamentelor din cladire;
C indiv. pc inc .= Q indiv. pc inc.*P, unde "P" reprezinta pretul national de referinta.
2. Costuri variabile (Cindiv. ap. inc.)
Costurile variabile se determină prin scăderea costurilor fixe din costurile totale de încălzire. Costurile variabile cuprind cheltuielile de încălzire aferente diferentei corectate de indexuri înregistrate de repartitoarele de costuri pentru încălzire.
Indexurile repartitoarelor de costuri de incalzire trebuie sa poata aplica coeficienti de corectie
(kt)=kQ*kR*kM
unde :
kt - reprezinta coeficientul total;
kQ - reprezinta coeficientul aferent puterii (SET) caloriferului
kR - reprezinta coeficientul de reducere care depinde de
- amplasarea incintelor incalzite fata de punctele cardinale;
- amplasarea incintelor incalzite pe verticala condominiului (parter, etaj intermediar sau ultimul etaj);
- amplasarea incintelor incalzite pe orizontala condominiului (pe colt, sau intre alte incinte incalzite);
kM - reprezinta coeficientul aplicat corpului radiant in functie de materialul din care acesta este fabricat;
Coeficientul de corectie este programat la instalarea repartitoarelor sau poate fi inclus in programul de calcul, dupa dimensionarea corpului termic si stabilirea echivalentului termic ca formula : coeficientul de putere al caloriferului * coeficientul de reducere pentru ultimul etaj, parter, sau alte situatii prevazute de lege * cu coeficientul materialului din care este facut corpul termic .
Energia termica pe apartament este egala cu total consumul gcal facturat, minus costul fix stabilit la pct. 1,
totul impartit la suma unitatilor inregistrate in toate apartamentele contorizate, inmultit cu suma unitatilor repartitoarelor inregistratea in fiecare apartament.
Qindiv ap inc=[(Qt-Qpc)/ΣIap]*(INap-IVap);
unde:
- Iap = INap-IVap reprezinta diferenta, corectata, intre indexul nou si indexul vechi inregistrat pe un repartitor instalat intr-un apartament;
In cazul in care avem radiatoare fara repartitoare de costuri, este calculata in functie de consumul energiei specifice acelui bloc.
Iap= Σ(kt * kp *max(In-Iv)),
Unde :
- In reprezinta Index- ul nou fara corectie aplicata
- Iv reprezinta index-ul vechi fara corectie aplicata
- kp reprezinta coeficient de penalizare care poate fi intre 1 si 1,1 (10%)
In cazul in care avem situatia in care sunt instalate repartitoare pe corpurile de incalzire dar nu se poate face citirea lor pentru ca nu avem acces in acel apartament, calculatia va fi facuta folosind formula:
Iap= Σ(kt * kp *avg(In-Iv)),
unde :
- In reprezinta Index- ul nou fara corectie aplicata
- Iv reprezinta index-ul vechi fara corectie aplicata
- kp reprezinta coeficient de penalizare care poate fi intre 1 si 1,1 (10%)
C ind. ap inc .= Q ind. ap inc.*P, unde "P" reprezinta pretul national de referinta
3. NOTA
Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna, se aplica tuturor proprietatrilor de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta indiferent daca sunt sau nu sunt racordati la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica.
apartamentele debransate total (cu toate caloriferele blindate) si pentru apartamentele echipate cu sisteme proprii de incalzire (centrale termice pe gaz, aparate electrice), sunt scutite de achitarea contravalorii consumului de energie termica aferent instalatiilor de incalzire aflate in proprietatea comuna din interiorul spatiilor respective- coloane de incalzire-, daca asigura pe cheltuiala proprie izolarea termica a acestora in baza procesului verbal de constatare al comitetului asociatiei de proprietari/locatari. Se considera o izolatie termica de buna calitate daca intre temperatura de la suprafata izolatiei si temperatura interioara a spatiului respectiv nu exista o diferenta de temperatura mai mare de 0,5 grade Celsius.
Proprietarii de apartamente desprinse de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, ori care au surse individuale de caldura care si-au asigurat pe propria cheltuiala izolarea termica a coloanelor de incalzire aflate in proprietatea comuna din interiorul spatiilor respective, nu sunt scutiti de achitarea contravalorii consumului de energie termica pentru incalzirea sptiilor comune - casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, holuri, etc,…
Roni Termic Services
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu